Kopija ali original?

Odločitev je vaša

Odločitev je vaša

Unikat ste. Edinstveni. Neponovljivi. S skupkom znanj in izkušenj, ki jih nima nihče drug.

V tem sva si podobna.

Pa vendar je svet poln kopij, kot da se ljudje ne bi zavedali svoje edinstvenosti. Verjamem, da je morda lažje narediti to, kar je že naredil nekdo drug, morda malce prirediti (ali pa tudi to ne) in naprej “prodajati” kot svoje. Lažje je slediti čredi, biti skrit v senci nekoga, ki obvlada (in ki je mnoge ure porabil za to, da je uspel) in kratko malo njegove ideje vzeti za svoje.

Zadnje tedne srečujem veliko kopij. Ne le v svetu šivanja različnih izdelkov iz blaga, nahrbtnikov in otroških oblačil, pred kratkim se je prijateljica ukvarjala s kopijo imena svojega podjetja, opažam tudi, da nekateri kopirajo mene.

Kakšen je občutek?

Pred letom dni bi imela solzne oči in tožila nad tem, kako lahko to naredijo, zakaj ne morejo najti svoje unikatne ideje ali pa bi si vsaj našli koga drugega, ki bi bil njihov navdih za direktno kopijo.

Vendar sem v zadnjem letu prišla do mnogih spoznanj, ki so mi spremenila življenje. Tudi do tega, da s svojimi čudovitimi možgani nenehno kreiram nove in nove stvari in da me je nemogoče dohiteti. Drugo pa je tole:

če si tiho in se skušaš skriti pred svetom, da te ne bo nihče posnemal, potem zate tudi nihče vedel ne bo.

To je bil eden izmed razlogov, zakaj sem postala “vidna”, zakaj skoraj vsak dan posnamem kakšen video v živo, zakaj se izpostavljam in postavljam v ospredje svojega podjetja sebe kot najmočnejšo blagovno znamko.

Sredi septembra sem preko moje strani Fotkam.si z Ajdo Zorko na Facebooku pripravila brezplačno fotografiranje podjetnic na gradu Grm v Novem mestu. Dogodek je hitro prerasel osnovno idejo. Moja prvotna ideja je bila, da 50 podjetnicam poleg ene brezplačne fotke ponudim brezplačen make-up, frizuro in izposojo nakita. Na koncu pa je bila na dogodku delavnica obrazne joge, meditacije, tehnike stresanja stresa, svetovalni kotiček o zdravi prehrani in gibanju, poslikava telesa z belo kano. Poleg tega pa je vsaka izmed udeleženk prejela vrečko presenečenja, v kateri so bili izdelki, promocijski material in darilni boni, ki so jih prispevale udeleženke.

Neverjetna energija, smeh, povezovanje… nova poznanstva in nove ideje. Ves čas sem lebdela nekaj centimetrov nad tlemi, resnično sem uživala. Vse je teklo tako, kot je moralo, poleg tega pa je bil četrtek, 14. september EDINI dan brez dežja in celo s soncem v tistem tednu. Bilo je namenjeno, da se zgodi in da uspe.

Veste, kaj sem na Facebooku zasledila dan po mojem dogodku? Kopijo mojega dogodka v Mariboru. Nekomu je bila moja ideja o fotkanju podjetnic všeč in je ustvaril podoben dogodek, s podobnim opisom, mesec dni za mojim. Tisto, kar me je zbodlo v oči, pa je bilo ime dogodka, ki je bilo nenavadno podobno mojemu imenu strani na Facebooku. Če bi obstajala spletna stran s to domeno, bi rekla, ok, great minds think alike. Ampak ne, domena s tem imenom ne obstaja. Na Facebooku tudi ne obstaja nobene stran s takšnim imenom. Morala sem pogledati in se prepričati, ali gre le za naključje. Ni bilo.

Smešno mi je, častna!

To je pohvala zame, ker sem očitno naredila nekaj prav. In ne, definitivno ne bom odnehala, v mislih imam že nove projekte, ki bodo unikatni, moji. Če me bo do posnemal, prav. Ampak veste kaj?

Kopije šepajo nekaj korakov za originalom. ;)

Imejte se super!

Ajda

PRIJAVA NA DELAVNICO

GOR